Leerlingen van obs Eestroom bedenken een nieuw kindermenu voor Post Plaza. Restaurants moeten kinderen meer kunnen bieden dan patat met appelmoes, vindt chef-kok Jarst Bekius.

 

Cacik, briwat of nasigori. De kinderen van groep 6 uit de multiculturele Vrijheidswijk in Leeuwarden hebben heel wat ideeën voor een kindermenu. Mascha Perquin-Sarneel, die een smaakles geeft, kan er nog wat van leren. ,,Sommige van die gerechten ken ik niet eens”, fluistert ze.

Kookgoeroe Mascha is al net zo onder de indruk als de kinderen vertellen dat ze geregeld in de keuken helpen en klakkeloos groenten als aubergine en courgette opsommen. ,,Op de meeste scholen in Friesland komen de kinderen niet verder dan tomaat en komkommer.”

Mikail heeft al een recept bedacht, dat hij zelf ook wel eens maakt. Cacik, de eenvoudiger Turkse variant van het Griekse bijgerecht Tzatziki. ,,Komkommer, water, een klein beetje zout en yoghurt”, vertelt hij.

Chef-kok Jarst Bekius kan wel wat met alle suggesties. Post Plaza heeft al langer alternatieve kindermenu’s op de kaart staan, naast de traditionele patat met kroket. Zo is er zalm met geroosterde pompoen en een aardappelvariant te bestellen, of een stukje biefstuk. ,,Van de week heb ik zelf nog met mijn zoontje van 2,5 bij Post Plaza gegeten. Dan zeg ik: zet alsjeblieft geen friet op tafel, dan eet hij alleen dat. Voor een patatje gaan we wel naar een goede frietboer.”

Het kindermenu 2.0 is een initiatief van Jong Leren Eten Friesland. Het menu dat de kinderen de komende week aandragen aan Bekius zal vanaf 16 oktober op de kaart staan en die dag tijdens de World Food Week worden geserveerd aan de ouders. Een mooie bijkomstigheid, vindt schooldirecteur Mathilde Penning. ,,Ik denk dat kinderen van onze school niet heel vaak in een restaurant komen.” Voeding is een belangrijk thema op de school. ,,Ongezond trakteren mag bij ons niet en de kinderen mogen alleen water drinken, of melk tussen de middag.”

In de klas laat Mascha intussen basilicum, walnoot en radijs proeven. ,,Als je veel oefent, vind je het niet meer vies”, legt ze uit. ,,Lekker, ik heb twee blaadjes gehad”, reageert Sabrina, die niet eerder basilicum heeft geproefd. Ook de walnoot valt bij iedereen in de smaak. Alleen de radijs zorgt voor verdeeldheid. Mikail kan het beste omschrijven wat hij proeft. ,,Wel lekker, maar pittig. Mijn tong gaat er een beetje van branden.”

Lees ook: NHL Stenden hekelt ‘gezonde kantine’ en wil beste kantine

X