oktober , 2019
15okt14:0022:00Congres: De èchte waarde van ons voedsel & impact dinerIn Theater Sneek
Omschrijving activiteit
Tijdens dit congres ging het over 'true cost - true price' en werd de Friese Voedselbeweging gelanceerd. De bijeenkomst werd afgesloten met een 'Dutch Cuisine Impact Diner' door de koks
Omschrijving activiteit
Tijdens dit congres ging het over ’true cost – true price’ en werd de Friese Voedselbeweging gelanceerd. De bijeenkomst werd afgesloten met een ‘Dutch Cuisine Impact Diner’ door de koks van ROC Friese Poort in Sneek. Vanwege de grote belangstelling werd de locatie van dit congres verplaatst naar het Theater Sneek (Westersingel 28). Het impact Diner ROC Friese Poort bleef wel bij ROC Friese Poort in Sneek.
Het programma
14.00 uur – Opening conferentie
door dagvoorzitter Jan Paul van Soest, initiatiefnemer Transitiecoalitie Voedsel.
14.05 uur – Welkom
door wethouder gemeente Súdwest-Fryslân, Erik Faber
14.10 uur – Waarom de voedseltransitie?
Introductie thema ‘True cost – True price’
door Michael Wilde, Eosta
Ons voedsel is goedkoop en we exporteren. Maar wat zijn de échte kosten van deze productie? Ons veen verdampt tot CO2, ons landschap verwordt tot een groene woestijn, ons voedsel mist voedingswaarde door een uitgeputte bodem, onze agrariërs worden tot schaalvergroting gedreven. Wat zijn de echte kosten en baten van de huidige landbouw?
14.40 uur Waar moeten we naar toe?
Presentatie door Martien Lankester, Avalon
Een voedseltransitie gebaseerd op de echte kosten betekent een fundamentele omslag in voedselproductie en -consumptie. Wat is de stip op de horizon, en wat zijn daarvan de consequenties voor bijvoorbeeld gezondheid, milieu, biodiversiteit en platteland?
15.10 uur – Wat willen wij in Friesland en hoe gaan we dat organiseren?
Start van de Friese Voedselbeweging!
Presentatie door Bregje Hamelynck – Netwerk Duurzame Dorpen, namens de Friese Voedselbeweging.
Een groot aantal Friese organisaties die actief zijn in de voedseltransitie bundelen de krachten om gezamenlijk vaart te zetten achter de omslag naar een duurzame, lokale productie van gezond voedsel. De uitgangspunten zijn: vitaal en circulair, eerlijk en transparant, klimaatneutraal. Op dit congres werd dit afgetrapt.
15.30 – Pauze met informatiemarkt: Hoe kan ik meedoen?
Tijdens de pauze kon jij je licht op steken bij de verschillende onderdelen van de Friese Voedselbewegingen om te kijken waar je bij kon aansluiten.
16.00 – Reactie van gedeputeerde Johannes Kramer (landbouw en plattelandsbeleid)
16.10 uur – Wat gebeurt er al?
Vijf voorbeelden uit de praktijk aangevuld met voorbeelden uit de zaal
onder leiding van Jan Paul van Soest
Koken in de professionele keuken met lokale ingrediënten van het seizoen
door Kees Elfring, Restaurant Marius
Boeren bundelen krachten voor gezamenlijk aanbod van lokaal voedsel
door Janco Heida, Streekboeren en Streeketers
Consumenten nemen initiatief: dorpstuin en voedselcoöperatie in Heeg
door Freya Zandstra, Duurzaam Heeg
Onderwijs voor een nieuwe tijd: Dutch Cuisine in de koksopleiding
door Gerard Voskuilen, ROC De Friese Poort, Sneek
Gezamenlijk aan de slag om de vraag naar duurzame voeding te vergroten
door Marlise Vroom, Aanjager voeding Vereniging Circulair Friesland en organisator World Food Week
16.50 – 17.15 uur – Feestelijke afsluiting congres en start van de Friese Voedselbeweging
17.30 uur – Impact Diner ROC Friese Poort
De chefs van de toekomst, studenten van de Dutch Cuisine koksopleiding van ROC Friese Poort in Sneek, kookten een Impact Diner met de mooiste producten die het Friese Heitelân te bieden heeft. Producten van de klei, het veen, de wouden en het Wad. Wat dat is liet zich niet voorspellen want dat werd bepaald door de natuur. Ook tussen de gerechten werd er nog wat smaak gegeven met inspirerende voorbeelden.
Wanneer?
15 oktober, 14:00 - 15 oktober, 22:00
Locatie
Theater Sneek
Westersingel 28, 8601 GR Sneek