NHL Stenden Hogeschool wil de beste schoolkantine van Nederland exploiteren. Om weerstand voor te zijn, komen voedingsexperts uitleg geven in Leeuwarden.

 

NHL Stenden kiest bewust niet voor het begrip gezondste kantine. Volgens Albert Kooy, verantwoordelijk voor de catering in de Leeuwarder hogeschool, is ,,echt gezond heel moeilijk te definiëren”. Bovendien is het een beladen begrip.

Lees ook: Anders eten, daarover gaat het in de World Food Week

Kooy is getriggerd door een uitzending van tv-journalist Teun van de Keuken, die liet zien dat bij de gezondste schoolkantine gewoon snacks te koop waren. ,,De cateraar gaf de leerlingen de keus. Fruit en andere gezonde producten lagen voor in de vitrine, maar leerlingen weten feilloos de ongezonde snacks te vinden, ook al liggen die achterin. Ik was geschokt.”

Naar 80 procent plantaardig eten

In NHL Stenden zijn geen frisdranken te krijgen. In de kantine van het vroegere Stenden was dat al zo, in die van NHL wordt dat straks ook zo. ,,Je kunt bij ons wel appelsap krijgen, je moet ergens een grens trekken. Frikandellen en kroketten verkopen wij ook. Maar die maken we zelf, zonder smaakversterkers.”

Kooy wil geleidelijk toegroeien naar een aanbod van 80 procent plantaardig eten. Dat voedsel moet zoveel mogelijk de seizoenen volgen. ,,Dus in de winter geen tomaten, komkommer en sla, dat komt uit de kassen”, legt Kooy uit. Momenteel kan prei en knolselderij op het menu worden verwacht en zijn honderd kilo augurken ingemaakt. ,,Die groeien in september. En we hebben weer verse zuurkoolschotel.”

Experts

Kooy stuit op behoorlijk wat weerstand binnen de school. ,,Een gevolg van onwetendheid. We weten bijna niets van ons eten”, vindt Kooy. Vandaar dat er op 16 oktober tijdens de World Food Week een symposium wordt gehouden met als thema: Wat is een gezonde schoolkantine. Er spreken deskundigen als voedingsprofessor Jaap Seidell en smaakprofessor Peter Klosse. ,,De grootste experts komen.”

X