Negentien organisaties slaan de handen ineen om vraag en aanbod van lokaal voedsel op elkaar af te stemmen. Hiertoe is de Friese Voedselbeweging opgericht die dinsdag wordt gelanceerd op een congres in Sneek.

Begin volgend jaar gaat een onafhankelijk online platform de lucht in, waarop consumenten voedsel kunnen bestellen en boeren kunnen leveren. Instanties als de Friese Milieu Federatie, Circulair Friesland, de Feriening Biologyske Boeren Fryslân en het Netwerk Duurzame Dorpen hebben zich aan de Friese Voedselbeweging verbonden, maar ook onderwijsinstellingen als Wetsus, ROC Friese Poort en het Friesland College.

Groentetuin per dorp

In een dorp of wijk zijn zo’n vijftien huishoudens nodig om een lokale voedselcoöperatie te beginnen, legt mede-initiatiefnemer Bregje Hamelynck uit. ,,Een groentetuin per dorp, wijk of ziekenhuis. Stel je voor, dat je op die lelijke ziekenhuisterreinen groente kweekt, het heeft allerlei voordelen.”

Hamelynck is econoom en met haar man tuinder in Sibrandabuorren, 140 leden halen er groente en fruit van hun productietuin Ús Hôf. ,,Wij zijn een soort testcase”, zegt Hamelynck. Een deel van de leden wilde behalve groente en fruit ook graag melk, vlees en eieren uit de eigen omgeving kunnen kopen, daarom zijn ze er 2,5 jaar al zo’n voedselcoöperatie begonnen. ,,Ze willen weten waar hun voedsel vandaan komt, maar dat valt niet mee. Je kunt bijvoorbeeld alleen maar algemene gepasteuriseerde melk kopen. Voor één tankwagen melk zijn vier, vijf boeren nodig. Die melk verdwijnt in de opslag en is niet te herleiden naar de boer, en wat zijn koeien gegeten hebben.”

Voor graanproducten geldt dat die weinig geteeld worden in Nederland. ,,De Nederlandse tarwe heeft minder rijskracht. Dat maakt brood bakken lastig voor bakkers, maar niet onmogelijk. Het onderwijs moet boeren en bakkers weer opleiden hoe we ons eigen graan kunnen benutten.”

Distributiecentrum voor regionaal voedsel

Bij het ontwikkelen van een platform voor lokale voedselvoorziening werkt de Friese Voedselbeweging samen met een Belgische organisatie. Er wordt een nieuw distributiecentrum voor regionaal voedsel opgezet.

Er lopen al meerdere initiatieven om lokaal voedsel beschikbaar te krijgen voor de consument, zoals De Streekboer, die eveneens is aangesloten bij de Friese Voedselbeweging. Maar ook de opening van een nieuwe streekproductenwinkelketen, het samenstellen van een gezond kindermenu en het werken naar een écht gezonde schoolkantine.

Tijdens de door de gemeente Leeuwarden ondersteunde World Food Week is voor deze ontwikkeling komende week veel aandacht. Hamelynck: ,,We hopen dat de provincie, gemeenten en land- en tuinbouworganisatie LTO zich ook aansluiten bij de Friese Voedselbeweging. We zullen wel lokaal moeten consumeren en produceren, willen we in 2025 klimaatneutraal zijn, zoals de provincie voorstaat.”

Lees ook: Anders eten, daarover gaat het in de World Food Week

X