DRACHTEN – Voeding als bodem voor je gezondheid. Dat is waar Festival B in het kort over gaat. Op zondag 20 oktober 2019 vindt de tweede editie van dit smakelijke festival plaats in de Lawei in Drachten. Vanaf 11 uur zijn bezoekers welkom op dit evenement boordevol informatie over smaakvol eten, biodiversiteit, een beter klimaat en een duurzaam voedselsysteem. Een festival dat wil inspireren en wil laten zien dat boeren, biodiversiteit en bijen de basis zijn voor goede voeding. Wandel langs de vele interessante, biodiverse standhouders of bezoek een lezing van een van de vele inspirerende sprekers, waaronder foodinspirator Rens Kroes, orthomoleculair therapeut Rineke Dijkinga en auteur en oud-politicus Jan Terlouw.

Bodem, boeren en biodiversiteit zijn de basis van ons bestaan. Een gezonde bodem zorgt voor gezond voedsel en met gezond voedsel houd je ook je eigen bodem, je lichaam gezond. Gezond voedsel is daarmee de basis voor onze gezondheid. Op Festival B bieden maar liefst 40 stands allemaal gezonde, duurzame, biodiverse producten aan. Daarnaast kun je meedoen aan meerdere workshops, waaronder een workshop fermenteren & inmaken en een workshop hogesnelheidsblender. Ook is er op Festival B een speciaal leefstijl adviesplein ingericht en kun je een leefstijlcheck laten doen in ‘De Gezonde Huiskamer’ op het plein achter De Lawei. Waarom is biodiversiteit belangrijk?

Wereldwijd staan onze landbodems en daarmee onze voedselkwaliteit onder druk. Dit hangt nauw samen met onze eigen gezondheid. Volgens Rineke Dijkinga is er een overeenkomst tussen de bodem en onze ‘eigen’ bodem. ‘Het mooie is, als je echt gaat voor je eigen gezondheid, dan maak je ook automatisch keuzes die gezonder zijn voor het milieu’, vertelde Rineke Dijkinga al op het goedbezochte festival in 2018. Ook dit jaar is ze aanwezig. Jan Terlouw komt samen met zijn dochter Sanne naar Drachten. ‘Het is absoluut noodzakelijk dat we duurzaam gaan produceren. De minister van landbouw zou daarbij moeten optreden als een marktmeester en alleen nog duurzaam geproduceerde producten moeten toelaten.’ Van 16.00 tot 17.00 uur staan vader en dochter samen op het podium.

Happy & healthy

‘Ik wil mensen inspireren en bewust maken van de keuzes die ze maken in hun leven’, aldus Rens Kroes. Van jongs af aan heeft ze meegekregen dat eerlijk en onbewerkt eten je echt voedt. Ze schreef vijf boeken en startte haar eigen online winkel: de Powerfoodies Market. ‘Ik hoop dat mensen vanuit bewustwording gaan handelen en dan een zo happy and healthy mogelijk leven voor zichzelf en de wereld om hen heen creëren.’ Benieuwd naar Rens? Kom om 11.00 uur naar de Question & Answer-sessie tijdens Festival B.

World Food Week Fryslân

Festival B maakt deel uit van het programma van de World Food Week in Fryslân van 14 t/m 20 oktober. Dit betekent: met elkaar genieten van eten dat goed is voor je gezondheid en ook voor de aarde. Er is in de World Food Week heel veel te doen en iedereen kan meedoen. Kijk op www.worldfoodweek.nl en doe ook mee.

Gratis toegankelijk!

De entree voor Festival B is gratis. Je hebt wel een (gratis) ticket nodig. Die kun je bestellen op www.festivalb.nl. De toegang tot de lezingen is ook gratis maar vol = vol. Wil je zeker zijn van een plaats bij een van de lezingen? Dan kun je per lezing een stoel à € 2,- reserveren. Er is ook een (h)eerlijke lunch op recept van Rineke Dijkinga met live muziek à € 15. Ook die kun je reserveren via de eerdergenoemde website. Op www.festivalb.nl vind je verder het hele programma, info over sprekers en standhouders en een filmpje over Festival B 2018.

https://www.rondomvandaag.nl/regio/drachten/Algemeen/15538/festival-b-over-de-bodem-van-je-gezondheid

X