Wat schep jij op je bord? Als het aan Marlise Vroom ligt is heel Friesland zich daar in de derde week van oktober van bewust. Het is dan World Food Week in Friesland.

 

,,Veel meer groente en minder vlees, uit eigen omgeving. Anders eten, daar gaat de World Food Week over.” Dan heeft eten minder impact op het klimaat en de biodiversiteit en is het beter voor je gezondheid, zegt mede-organisator Vroom. ,,En beter voor de boeren, die krijgen een eerlijke prijs voor hun producten. Als je het goed doet, is er winst voor iedereen.”

Horeca, onderwijs en agrariërs doen mee aan de World Food Week, een initiatief uit de koker van de gemeente Leeuwarden. Het is de bedoeling dat maandag 14 oktober om 18.00 uur zoveel mogelijk Friezen de week aftrappen door een foto te plaatsen op de website sipelsop.frl met wat er op hun bord ligt.

Boslandbouw biedt kansen

Er zijn tal van nieuwe initiatieven en veelal kosteloze activiteiten. In Oosterbierum is een bijeenkomst over boslandbouw als kans voor agrariërs en De Lawei in Drachten is op 20 oktober beschikbaar voor een voedingsfestival met bijdragen van onder andere Rens Kroes en Jan Terlouw.

Bartele Holtrop uit Rotstergaast begint op 19 oktober een pop-up streekboerrestaurant. ,,Veel mensen hebben weinig idee meer van wat wij als boer nog doen. Wij eten iedere dag van de eigen boerderij. Die producten zijn zo puur en zo vol van smaak, we gaan niet snel lekkerder uit eten.”

Koken bij de boer

Het wordt net of de bezoeker bij de boer en boerin thuis komt eten, vervolgt Holtrop. Veertig gasten kunnen onder meer stoofvlees van geitenbokjes verwachten, met groente van omringende akkerbouwers. ,,Tussendoor krijgen ze sap van peren die we eerder op de ochtend geplukt hebben.”

Onder de noemer Heel Fryslân kookt is er de hoop dat families, buren, wijken of hele dorpen samen gaan koken in deze week voor de herfstvakantie. In Snakkerburen en Sibrandabuorren zijn komende dinsdag en woensdag al gratis workshops ‘Lekker koken met groente!’ en een dag later gaan schoolkinderen koken bij de boer in Sonnega.

Denken over gezondheid

De gemeenten Leeuwarden, Smallingerland en Súdwest-Fryslân en de provincie dragen samen 155.000 euro subsidie en veel vrijwillige arbeid bij aan de World Food Week.

,,Eten en drinken heeft te maken met gezondheid, biodiversiteit, duurzaamheid en de afstand tussen stad en platteland”, verklaart wethouder Herwil van Gelder het Leeuwarder initiatief. ,,Belerend praten over gezondheid wil je niet. Samen eten kan mensen op andere gedachten brengen.”

Bron: https://www.lc.nl/friesland/Anders-eten-daarover-gaat-het-in-de-World-Food-Week-24886972.html

 

X