Restaurant Omke Jan
Iewal 44, 8551 PT, Woudsend
Events at this location
No Events on The List at This Time
Iewal 44, 8551 PT, Woudsend
Datum
All
10 oktober
12 oktober
14 oktober
15 oktober
16 oktober
17 oktober
17 september
18 oktober
18 september
19 oktober
19 september
20 oktober
8 oktober
9 oktober
Locatie
All
Damwoude
Drachten
Franeker
Gemeente Súdwest-Fryslân
Gerkesklooster
Heeg
Heel Friesland
Joure
Leeuwarden
Makkum
Oosterwolde
Sibrandabuorren
Snakkerburen
Sneek
Sonnega
Vlieland
Witmarsum
Woudsend
Doelgroep activiteit
All
Agrariers
Onderwijs
Op uitnodiging
Professionals
Voor iedereen
No Events on The List at This Time
Datum
All
10 oktober
12 oktober
14 oktober
15 oktober
16 oktober
17 oktober
17 september
18 oktober
18 september
19 oktober
19 september
20 oktober
8 oktober
9 oktober
Locatie
All
Damwoude
Drachten
Franeker
Gemeente Súdwest-Fryslân
Gerkesklooster
Heeg
Heel Friesland
Joure
Leeuwarden
Makkum
Oosterwolde
Sibrandabuorren
Snakkerburen
Sneek
Sonnega
Vlieland
Witmarsum
Woudsend
Doelgroep activiteit
All
Agrariers
Onderwijs
Op uitnodiging
Professionals
Voor iedereen
oktober
08okt10:1513:00Kookworkshop: Lekker koken met groente!Doarpstún Snakkerburen
Vind jij het ook wel eens lastig om lekker te koken met groente? Dat is nergens voor nodig! Daarom organiseerde de World Food Week in samenwerking met Foodtruck Mama Mascha
Vind jij het ook wel eens lastig om lekker te koken met groente? Dat is nergens voor nodig! Daarom organiseerde de World Food Week in samenwerking met Foodtruck Mama Mascha drie kookworkshops. Zo kon jij je laten inspireren en samen met Mama Mascha de lekkerste gezonde gerechten proeven en koken.
Programma:
We begonnen om 10.30u met koffie. Na de koffie kreeg je een rondleiding door de tuin en oogsten we zelf de groente die we in de kookworkshop gingen gebruiken.
Van deze groente gingen we vervolgens een aantal gerechten maken waaronder een soep, een salade en een toetje. Natuurlijk gingen we gezellig aan tafel om alles te proeven en op te eten.
De recepten kreeg je mee zodat jij de recepten weer door kon geven aan familie, vrienden, kennissen, wijkbewoners etc.
Andere workshops van Mama Mascha:
9 oktober: Ús Hof, Sibrandabuorren 18 oktober: Kookstudio Mama Mascha, Leeuwarden8 oktober, 10:15 - 8 oktober, 13:00
Doarpstún Snakkerburen
Oan e Dyk 56
Snakkerburen
09okt10:1513:00Kookworkshop: Lekker koken met groente!Us Hof Sibrandabuorren
Vind jij het ook wel eens lastig om lekker te koken met groente? Dat is nergens voor nodig! Daarom organiseerde de World Food Week in samenwerking met Foodtruck Mama Mascha
Vind jij het ook wel eens lastig om lekker te koken met groente? Dat is nergens voor nodig! Daarom organiseerde de World Food Week in samenwerking met Foodtruck Mama Mascha drie kookworkshops. Zo kon jij je laten inspireren en samen met Mama Mascha de lekkerste gezonde gerechten proeven en koken.
Programma:
We begonnen om 10.30u met koffie. Na de koffie kreeg je een rondleiding door de tuin en oogsten we zelf de groente die we in de kookworkshop gingen gebruiken.
Van deze groente gingen we vervolgens een aantal gerechten maken waaronder een soep, een salade en een toetje. Natuurlijk gingen we gezellig aan tafel om alles te proeven en op te eten.
De recepten kreeg je mee zodat jij de recepten weer door kon geven aan familie, vrienden, kennissen, wijkbewoners etc.
Andere workshops van Mama Mascha:
8 oktober: Doarpstún Snakkerburen 18 oktober: Kookstudio Mama Mascha, Leeuwarden9 oktober, 10:15 - 9 oktober, 13:00
Us Hof
Aesgewei 21
Sibrandabuorren
10okt10:0012:00Kinderen koken bij de boerBoerderij Reuvekamp, Sonnega
Kinderen van de lokale basisschool kwamen naar boerderij Reuvekamp in Sonnega om te koken met de boerenproducten onder leiding van kok Tiemen van restaurant Omke Jan uit Woudsend. Boerderij Reuvekamp is
Kinderen van de lokale basisschool kwamen naar boerderij Reuvekamp in Sonnega om te koken met de boerenproducten onder leiding van kok Tiemen van restaurant Omke Jan uit Woudsend.
Boerderij Reuvekamp is een modern melkveebedrijf. De koeien staan in een zogenaamde serrestal in een zee van daglicht en frisse lucht. Het welzijn van de dieren staat voorop.
Foto: @Lenus van der Broek
10 oktober, 10:00 - 10 oktober, 12:00
Boerderij Reuvekamp
Pieter Stuyvesantweg 67, Sonnega
Organisatie @IVN Noord en de Friese Milieu Federatie, als makelaar van het nationale programma ‘Jong Leren Eten’ in Fryslân
12okt12:0017:00Opening Jouw Dagelijkse KostNieuwe Oosterstraat, Leeuwarden
Op 12 oktober vond de opening van 'Jouw Dagelijkse Kost' plaats. Wat gaan we doen? Onder het motto "toen was duurzaamheid nog heel gewoon” werd een ludieke feestelijke openingsact gespeeld in de
Op 12 oktober vond de opening van ‘Jouw Dagelijkse Kost’ plaats.
Wat gaan we doen?
Onder het motto “toen was duurzaamheid nog heel gewoon” werd een ludieke feestelijke openingsact gespeeld in de straat. Met muziek werd het publiek meegenomen de jaren 50, toen lokaal en duurzaam inderdaad nog heel gewoon was.
Bij veel van onze leveranciers wordt geheel terecht verwezen naar dat tijdsvak als er gepraat wordt over waar we met elkaar naar toe willen. Over 7 jaar moeten lokale en duurzame boodschappen makkelijk bereikbaar zijn voor elk Fries gezin. Veel van de kennis van toen mag daarom vertaald naar de tijd van nu!
Tijdstip en toegankelijkheid:
De opening is om 14.00 en is voor iedereen toegankelijk.
Wie en wat is Jouw Dagelijkse Kost?
Jouw Dagelijkse Kost is een winkel van Ronny en Monique Uithof in de Nieuwe Oosterstraat 1c in Leeuwarden waar je duurzame en lokale producten kunt kopen. Open van maandag tot en met zaterdag vanaf 12
oktober. Altijd van 10.00 tot 18.00 uur. Op donderdag tot 20.00 uur en op zaterdag stoppen we een uurtje eerder om 17.00 uur.
12 oktober, 12:00 - 12 oktober, 17:00
Nieuwe Oosterstraat 1c Leeuwarden
14okt(okt 14)00:0020(okt 20)23:59Impact dinersDE HELE WEEK LANG GENIETEN IN DE FRIESE HORECA
De Friese horeca , ROC Friese Poort en het Friesland College organiseerden speciaal voor de World Food Week allerlei Dutch Cuisine impact diners. Hieronder een overzicht van verschillende impact diners
De Friese horeca , ROC Friese Poort en het Friesland College organiseerden speciaal voor de World Food Week allerlei Dutch Cuisine impact diners. Hieronder een overzicht van verschillende impact diners gedurende de World Food Week.
– Impact diner ROC Friese Poort in Sneek op 15 oktober (diner op uitnodiging). Klik hier voor meer info.
– Bûter, Brea en Dutch Cuisine Diner, Friesland College in Leeuwarden op 16 oktober. Klik hier voor meer info.
– Alle restaurants van Fryslân Culinair boden Impact menu’s aan in de World Food Week. Klik hier voor meer info.
Je kunt nog steeds altijd genieten van menu’s die impact maken bij de Dutch Cuisine restaurants in Fryslân:
Doet jouw restaurant ook mee? Meld je hier aan
14 oktober, 00:00 - 20 oktober, 23:59
Ieder Fryslan Culinair restaurant
14okt(okt 14)00:0020(okt 20)23:59Heel Fryslân kookt!Ga met elkaar om tafel in de World Food Week
Samen eten is samen genieten. Het zorgt voor onderling contact en verbinding. En daar gaat het in de World Food Week ook over. Ben jij een kookliefhebber, organiseer je maaltijden
Samen eten is samen genieten. Het zorgt voor onderling contact en verbinding. En daar gaat het in de World Food Week ook over. Ben jij een kookliefhebber, organiseer je maaltijden voor je wijk of dorp, wil je bewuster koken of doe je dat al? Doe dan mee aan Heel Fryslân kookt en kook in de World Food Week een maaltijd die het verschil maakt voor je familie, buurtrestaurant, dorpshuis, vrienden of restaurant. Vers, met meer groenten en vlees, producten van het seizoen en uit de regio. Alle maaltijden gaan we vermelden op deze website (tenzij je dat niet wilt). En onder alle inzendingen die we voor 10 oktober hebben ontvangen verloten we gratis kaartjes (ter waarde van €35,75 per kaartje) voor het speciale Bûter, Brea en Dutch Cuisine diner bij het Friesland College op donderdagavond 17 oktober. Daarnaast komen er voor deelnemers aan Heel Fryslân kookt nog veel meer leuke dingen aan!
Klik hier om je aan te meldenTer inspiratie konden deelnemers zich aanmelden voor de gratis kookworkshop ‘koken met groente‘ op 8, 9 of 18 oktober. Meer informatie hierover vind je in het programma. Of klik hier voor inspiratievideo’s van Dutch Cuisine en Gastronomixs over koken met groente.
14 oktober, 00:00 - 20 oktober, 23:59
14okt(okt 14)00:0020(okt 20)23:59#Sipelsop installatieWat scheppen we eigenlijk op ons bord?
Sipelsop is Friese uiensoep! En daarom ons symbool voor wat we met ons eten willen, vandaag en morgen. Sipelsop is tenslotte makkelijk, gezond en lokaal te maken. #Sipelsop laat zien
Sipelsop is Friese uiensoep! En daarom ons symbool voor wat we met ons eten willen, vandaag en morgen. Sipelsop is tenslotte makkelijk, gezond en lokaal te maken. #Sipelsop laat zien wat we vandaag op ons bord scheppen. In de schoolkantine. Op de boerderij. In de snackbar. Bij de voedselbank. Tien Friese kunstenaars en artiesten brachten dat voor de World Food Week in beeld. Samen vormden hun werken één reizend geheel. Die installatie was tijdens de hele World Food Week op verschillende plekken in Friesland te zien. Zodat we nog beter met elkaar kunnen nadenken over ons voedsel van morgen.
De locaties waar de installatie te zien was:
Maandag 14 oktober
LEEUWARDEN:
NHL Stenden centrale hal, Rengerslaan 10
(Opening installatie om half 11)
Dinsdag 15 oktober
HEERENVEEN:
Meriant Zorg locatie Anna Schotanus, Marktweg 104
Woensdag 16 oktober
SNEEK:
Atrium Kunstencentrum, Oude Kerkhof 11
Donderdag 17 oktober
DRACHTEN:
Ziekenhuis Nij Smellinge, Compagnonsplein 1
Vrijdag 18 oktober
LEEUWARDEN:
Recycleboulevard Leeuwarden, Voltastraat 11
14 oktober, 00:00 - 20 oktober, 23:59
14okt(okt 14)10:0020(okt 20)22:00Impact menu Eetcafe de Lutine op VlielandEetcafe de Lutine Vlieland
Eetcafé de Lutine leverde een bijdrage aan de World Food Week onder het motto: Als iedereen iets doet, doen we samen veel! Gasten konden tijdens de World Food Week genieten
Eetcafé de Lutine leverde een bijdrage aan de World Food Week onder het motto: Als iedereen iets doet, doen we samen veel! Gasten konden tijdens de World Food Week genieten van een een speciaal menu tijdens met Friese ingrediënten (Hutspot 2.0, met Friberne varken, friese appeltjes tarte tatin) en vegetarische Braatworst van Jaap Korteweg, vegetarische bitterballen en kroketten.
14 oktober, 10:00 - 20 oktober, 22:00
Eetcafe de Lutine
Dorpsstraat 114-116 8899 AM Vlieland
14okt12:0013:00Groenlunch: Toine TimmermansIn De Kanselarij, Leeuwarden
Toine Timmermans: Hoe kunnen we samen de voedselverspilling een halt toe roepen en waarom is het belangrijk dat iedereen meedoet? Speciaal voor de World Food Week kwam Toine Timmermans naar Leeuwarden
Toine Timmermans: Hoe kunnen we samen de voedselverspilling een halt toe roepen en waarom is het belangrijk dat iedereen meedoet?
Speciaal voor de World Food Week kwam Toine Timmermans naar Leeuwarden voor de Groenlunch lezing. Hij is directeur SamenTegenVoedselverspilling en programmamanager Duurzame Voedselketens bij Wageningen University & Research.
Hoe #verspillingsvrij ben jij? Nederlandse bedrijven, maatschappelijke organisaties, onderzoekers, overheden én consumenten komen samen in actie om in 2030 voedselverspilling met de helft te verminderen in de gehele voedselketen, van grond tot mond. Want samen bereiken we minder. Minder voedselverspilling! De voedselverspilling in 2017 in Nederland ligt tussen 1,8 en 2,5 miljoen ton. Omgerekend per persoon is dat tussen de 105 en 145 kg. Als consument verspillen we zelf thuis zo’n 40 kg eetbaar voedsel per jaar. En dat is niet alleen zonde van het geld (zo’n 400 euro per huishouden per jaar), maar ook slecht voor het milieu en ethisch verwerpelijk. Weinig mensen beseffen dat zo’n 6% van de uitstoot van klimaatgassen wordt veroorzaakt door voedsel dat wel is geproduceerd, maar niet wordt geconsumeerd.
Het voorkomen en terugdringen van voedselverspilling in de hele keten, is dan ook een heel effectieve maatregel om concreet bij te dragen aan een beter voedselsysteem, en het beperken van klimaatverandering. En gelukkig staat dit onderwerp dan ook hoger op de agenda bij bedrijven, publieke organisaties, en zijn steeds meer consumenten hiervan bewust. Het is echter een complex vraagstuk, dat alleen echt oplosbaar is met een geïntegreerde aanpak, met vele verschillende actoren die hun rol pakken. Naast het nemen van honderden acties, ook het aanpakken van de “spelregels” en het creëren van een positieve sociale norm. Dit is de opdracht die de stichting SamenTegenVoedselverspilling heeft opgepakt. Dit betekent dat jaarlijks minimaal 1 miljoen ton voedsel, die nu nog wordt verspild, haar waarde behoudt en wordt benut waarvoor het is bestemd: om te consumeren.
14 oktober, 12:00 - 14 oktober, 13:00
De Kanselarij
Turfmarkt 11, 8911KS Leeuwarden
Friese Milieu Federatie
14okt18:0023:59Sipelsop flashmob om 18:00 preciesWat ligt er op jouw bord?
Sipelsop is Friese uiensoep! En daarom ons symbool voor wat we met ons eten willen, vandaag en morgen. Sipelsop is tenslotte makkelijk, gezond en lokaal te maken. #Sipelsop laat zien
Sipelsop is Friese uiensoep! En daarom ons symbool voor wat we met ons eten willen, vandaag en morgen. Sipelsop is tenslotte makkelijk, gezond en lokaal te maken. #Sipelsop laat zien wat we vandaag op ons bord scheppen. In de schoolkantine. Op de boerderij. In de snackbar. Bij de voedselbank. We vroegen heel Friesland om op maandag 14 oktober om exact 18 uur een foto te uploaden van wat er op jouw bord lag. Die foto’s lieten we overal zien zodat we nog beter met elkaar konden nadenken over ons voedsel van morgen.
14 oktober, 18:00 - 14 oktober, 23:59
15okt(okt 15)08:1517(okt 17)15:00Themaweek gezonde voeding ISK SneekISK Sneek RSG Magister Alvunis
Op de ISK in Sneek werd van 15 t/m 17 oktober een themaweek over gezonde voeding georganiseerd. De leerlingen kregen lessen en workshops over gezonde voeding, suiker, voedingstoffen, BMI en
Op de ISK in Sneek werd van 15 t/m 17 oktober een themaweek over gezonde voeding georganiseerd. De leerlingen kregen lessen en workshops over gezonde voeding, suiker, voedingstoffen, BMI en gingen ook praktisch aan de slag met het meten van lengte, gewicht, fysieke conditie enz. Op donderdag 17 oktober werd de themaweek afgesloten met diverse workshops, zo werd er o.a. een gezonde bar gebouwd, gezond gekookt en een receptenboek met gezonde recepten gemaakt.
15 oktober, 08:15 - 17 oktober, 15:00
ISK Sneek
Harmen Sytstrastraat 1B, Sneek
15okt10:0013:00Rondleiding stadstuin TechumNetwerkcentrum Oud Oost, Leeuwarden
Op 15 oktober kon je ontdekken wat stadstuin Techum te bieden heeft aan de hand van deze rondleiding! We begonnen de ochtend om 10 uur met een bakje koffie of kopje
Op 15 oktober kon je ontdekken wat stadstuin Techum te bieden heeft aan de hand van deze rondleiding!
We begonnen de ochtend om 10 uur met een bakje koffie of kopje thee bij het Netwerkcentrum Oud oost. Vanuit hier vertrokken we naar stadstuin Techum. Na afloop stond er een kommetje soep klaar bij het netwerkcentrum.
15 oktober, 10:00 - 15 oktober, 13:00
Netwerkcentrum Oud Oost
Insulindestraat 27, Leeuwarden
Netwerkcentrum Oud Oost
Foodfacts, fabeltjes, mythen en weetjes over eten. Je ziet en hoort ze vaak dagelijks om je heen. Toch schuilt er vaak achter zo'n leuk verhaal een kern van waarheid achter
Foodfacts, fabeltjes, mythen en weetjes over eten. Je ziet en hoort ze vaak dagelijks om je heen. Toch schuilt er vaak achter zo’n leuk verhaal een kern van waarheid achter de weetjes over eten, hoe gek ze soms ook klinken. Want wist jij bijvoorbeeld dat de naam van de overheerlijke avocado is afgeleid van de mannelijke testikel?
Van hamburgers tot hagelslag, van kaas tot ketchup, van patat tot pizza: alle gerechten, dranken en ingrediënten die Bio bij Jansen verkoopt hebben hun eigen verhaal. Zo komt de hamburger niet uit het Wilde Westen maar uit het Verre Oosten, was cola ooit een medicijn tegen hoofdpijn, en kauwden ze op boomschors toen kauwgum nog niet bestond. Daarom organiseerde Buistbelevingsprojecten samen met Bio bij Jansen op dinsdagmiddag 15 oktober een culinaire rondleiding door de Biomarkt aan de Verlengde Schrans 14 in Leeuwarden.
Bij deze rondleiding stonden gekke mythen en weetjes over eten en drinken centraal. Tijdens de culinaire rondleiding kwamen al dit soort etenswaardigheden, en nog veel meer aan bod. Over de vork, die ooit verboden was, over chips, die door een blunder zijn ontstaan, over vreemde diëten, exotische gerechten, en over die rare graaf naar wie wij onze sandwich hebben genoemd. De culinaire rondleiding werd geleid door historicus en verhalenverteller Girbe Buist uit Zwolle. Na afloop kon je jouw opgedane kennis van mythen en weetjes over eten en drinken testen via een quiz.
Foto: © Henk Boudewijns
15 oktober, 14:00 - 15 oktober, 16:00
Biomarkt Bio bij Jansen
Verlengde Schrans 14, Leeuwarden
15okt14:0022:00Congres: De èchte waarde van ons voedsel & impact dinerIn Theater Sneek
Tijdens dit congres ging het over 'true cost - true price' en werd de Friese Voedselbeweging gelanceerd. De bijeenkomst werd afgesloten met een 'Dutch Cuisine Impact Diner' door de koks
Tijdens dit congres ging het over ’true cost – true price’ en werd de Friese Voedselbeweging gelanceerd. De bijeenkomst werd afgesloten met een ‘Dutch Cuisine Impact Diner’ door de koks van ROC Friese Poort in Sneek. Vanwege de grote belangstelling werd de locatie van dit congres verplaatst naar het Theater Sneek (Westersingel 28). Het impact Diner ROC Friese Poort bleef wel bij ROC Friese Poort in Sneek.
door dagvoorzitter Jan Paul van Soest, initiatiefnemer Transitiecoalitie Voedsel.
door wethouder gemeente Súdwest-Fryslân, Erik Faber
Introductie thema ‘True cost – True price’
door Michael Wilde, Eosta
Ons voedsel is goedkoop en we exporteren. Maar wat zijn de échte kosten van deze productie? Ons veen verdampt tot CO2, ons landschap verwordt tot een groene woestijn, ons voedsel mist voedingswaarde door een uitgeputte bodem, onze agrariërs worden tot schaalvergroting gedreven. Wat zijn de echte kosten en baten van de huidige landbouw?
Presentatie door Martien Lankester, Avalon
Een voedseltransitie gebaseerd op de echte kosten betekent een fundamentele omslag in voedselproductie en -consumptie. Wat is de stip op de horizon, en wat zijn daarvan de consequenties voor bijvoorbeeld gezondheid, milieu, biodiversiteit en platteland?
Start van de Friese Voedselbeweging!
Presentatie door Bregje Hamelynck – Netwerk Duurzame Dorpen, namens de Friese Voedselbeweging.
Een groot aantal Friese organisaties die actief zijn in de voedseltransitie bundelen de krachten om gezamenlijk vaart te zetten achter de omslag naar een duurzame, lokale productie van gezond voedsel. De uitgangspunten zijn: vitaal en circulair, eerlijk en transparant, klimaatneutraal. Op dit congres werd dit afgetrapt.
Tijdens de pauze kon jij je licht op steken bij de verschillende onderdelen van de Friese Voedselbewegingen om te kijken waar je bij kon aansluiten.
Vijf voorbeelden uit de praktijk aangevuld met voorbeelden uit de zaal
onder leiding van Jan Paul van Soest
Koken in de professionele keuken met lokale ingrediënten van het seizoen
door Kees Elfring, Restaurant Marius
Boeren bundelen krachten voor gezamenlijk aanbod van lokaal voedsel
door Janco Heida, Streekboeren en Streeketers
Consumenten nemen initiatief: dorpstuin en voedselcoöperatie in Heeg
door Freya Zandstra, Duurzaam Heeg
Onderwijs voor een nieuwe tijd: Dutch Cuisine in de koksopleiding
door Gerard Voskuilen, ROC De Friese Poort, Sneek
Gezamenlijk aan de slag om de vraag naar duurzame voeding te vergroten
door Marlise Vroom, Aanjager voeding Vereniging Circulair Friesland en organisator World Food Week
De chefs van de toekomst, studenten van de Dutch Cuisine koksopleiding van ROC Friese Poort in Sneek, kookten een Impact Diner met de mooiste producten die het Friese Heitelân te bieden heeft. Producten van de klei, het veen, de wouden en het Wad. Wat dat is liet zich niet voorspellen want dat werd bepaald door de natuur. Ook tussen de gerechten werd er nog wat smaak gegeven met inspirerende voorbeelden.
15 oktober, 14:00 - 15 oktober, 22:00
Theater Sneek
Westersingel 28, 8601 GR Sneek
15okt18:3020:30Kookworkshop StreekproductenTDC, Leeuwarden
Met de kookworkshop 'streekproducten' van Enno's Kitchen ontdekte je de wereld van je eigen 'achtertuin'. Wat zijn bij voorbeeld regionaal of seizoensgebonden groenten? Tijdens de workshop nam Enno je mee
Met de kookworkshop ‘streekproducten’ van Enno’s Kitchen ontdekte je de wereld van je eigen ‘achtertuin’. Wat zijn bij voorbeeld regionaal of seizoensgebonden groenten? Tijdens de workshop nam Enno je mee op een ontdekkingstocht. Samen kookte en at je drie heerlijke gerechten!
15 oktober, 18:30 - 15 oktober, 20:30
Nieuwe Oosterstraat 1c Leeuwarden
Campus Fryslân organiseerde in samenwerking met Provincie Fryslân 'De circulaire 11-stedentocht', een reeks talkshows langs de elf steden waarin u kennismaakt met circulaire economie en duurzaamheid. Deze tweede editie rondom
Campus Fryslân organiseerde in samenwerking met Provincie Fryslân ‘De circulaire 11-stedentocht’, een reeks talkshows langs de elf steden waarin u kennismaakt met circulaire economie en duurzaamheid. Deze tweede editie rondom de thema’s ‘bewustwording rondom circulaire economie’, ‘gezonde grond, circulaire oplossingen’ en met inspirator Hans Achterbosch, vond plaats in Franeker.
Programma
15 oktober, 19:45 - 15 oktober, 22:00
Bethelkerk
Dijkstraat 11, Franeker
RUG/Campus Fryslân
Kinderen en (groot)ouders bewust maken van pure en natuurlijke voeding voor een goede gezondheid, dat is het doel van de Stichting Kind & Voeding. Door een vrolijke én educatieve speurtocht
Kinderen en (groot)ouders bewust maken van pure en natuurlijke voeding voor een goede gezondheid, dat is het doel van de Stichting Kind & Voeding. Door een vrolijke én educatieve speurtocht door een supermarkt ontdekken kinderen wat er op de etiketten staat en wat gezondere en verantwoorde keuzes zijn. In het kader van de World Food Week was de Stichting Kind en Voeding op zoek naar twee scholen die in deze actieweek op “Super Speurneuzen Safari” wilden!
Na ontvangst in de supermarkt door een voorlichter van de Stichting Kind & Voeding gingen de kinderen in kleine groepjes op speurtocht. Door middel van vragen en opdrachten leren de kinderen om de etiketten te lezen waardoor ze bewust worden van suikers, E-nummers, verzadigde vetten en de effecten ervan op hun gezondheid. Na afloop kregen ze een heus certificaat voor hun super speurneus!
Schoolklassen van groep 5 t/m 8 konden zich melden voor een Supermarkt Speurneuzen Safari voor een supermarkt in hun regio op 16 of 17 oktober a.s. of voor een datum op een ander moment in het schooljaar. De kosten voor de Safari bedragen 150 euro per schoolklas, (excl. reiskosten).
De Supermarkt Speurneuzen Safari is een van de workshops die Stichting Kind en Voeding biedt. Kijk op www.kind-en-voeding.nl voor het complete aanbod. Neemt u voor reserveringen en/of vragen contact op met onze regiocoördinator voor Fryslân, Erica Krikke.
16 oktober, 00:00 - 16 oktober, 23:59
Diverse supermarkten in Fryslân
Stichting Kind en Voedinginfo@kind-en-voeding.nlvoorzitter: Anita van der Noord
16okt10:0018:00Symposium: Wat is een gezonde schoolkantine?NHL Stenden, Leeuwarden
Gezonde voeding en ‘goed’ eten, een belangrijk hedendaags thema, maar wat is nu echt gezond? Hoe gaan we verantwoordelijk om met eten, zodat we dagelijks bewust kunnen genieten van eten
Gezonde voeding en ‘goed’ eten, een belangrijk hedendaags thema, maar wat is nu echt gezond? Hoe gaan we verantwoordelijk om met eten, zodat we dagelijks bewust kunnen genieten van eten dat het verschil maakt voor je gezondheid, het klimaat en de bijen en de boeren?
Op 16 oktober 2019 vond het Symposium ‘Wat is een gezonde schoolkantine?’ plaats, tijdens de World Food Week in Fryslân, aan de NHL Stenden hogeschool. Tijdens dit symposium werd de vraag ‘Wat is een gezonde schoolkantine?’ gesteld aan de beste voedingswetenschappers van Nederland. Zij gaven vanuit verschillende invalshoeken en disciplines inzicht en antwoord op deze vraag.
Albert Kooy (Stenden Hotel/ Dutch Cuisine) sprak, na alles wat we gehoord hebben die dag, de ambitie uit om als NHL Stenden uit te groeien tot de beste schoolkantine van Nederland.
NHL Stenden Hogeschool Leeuwarden
Rengerslaan 8–10
8917 DD Leeuwarden
voor contact: info@stendenmeetingu.nl
Lobby Stenden Hotel
10.00 Ontvangst/inschrijving
10.30 Opening – Ged. provincie Fryslân, Douwe Hoogland – Niels van Felius & Albert Kooy
10.45 Prof. dr. Jaap Seidel – Prof. Voeding & Gezondheid, VUAmsterdam
11.30 Rob Baan – CEO, Tuinder en eigenaar van Koppert Cress. Oprichter Voeding Leeft
12.15 Lilou van Lieshout MSc – Greendish over een stoplicht systeem in de kantine
Centrale hal
13.00 Walkinglunch
14.00 Dr. Peter Voshol – Onderzoeker voeding & gezondheid, Louis Bolk instituut
14.45 Dr. Y.W.J. (Yvo) Sijpkens – Arts, internist, HMC, Haaglanden Medisch Centrum Voeding en chronische ziekten
15.30 Dr. Remko Kuipers – Arts/Apotheker/onderzoeker en auteur van het Oerdieet
16.15 Dr. Peter Klosse – Academie voor Gastronomie, prof. Gastronomy, Hogeschool Zuyd/Hotelmanagement
17.00 Afsluiting – Albert Kooy, SVH Meesterkok, F&B Director Stenden Hotel, oprichter Dutch Cuisine
17:30 Borrel en na discussie
Dit symposium werd georganiseerd door Stenden Hotel, Stenden Hotel Management School en NHL Stenden.
16 oktober, 10:00 - 16 oktober, 18:00
Auditorium NHL Stenden, Rengerslaan 8, Leeuwarden
16okt12:0014:00Miss PumpkinNME Centrum de Klyster, Damwoude (Besloten bijeenkomst)
Dat de pompoen een mooi vertrekpunt kan zijn voor diverse vakken op de basisschool, blijkt uit het lesprogramma dat is opgezet vanuit NME Centrum de Klyster in Damwâld. Het zaaien,
Dat de pompoen een mooi vertrekpunt kan zijn voor diverse vakken op de basisschool, blijkt uit het lesprogramma dat is opgezet vanuit NME Centrum de Klyster in Damwâld. Het zaaien, oogsten en koken van de pompoen komen allemaal aan bod. Basisschoolleerlingen van 5 scholen hebben pompoenen gekweekt en geoogst. Op 16 oktober kookten ze een maaltijd met de pompoen als basis!
16 oktober, 12:00 - 16 oktober, 14:00
NME Centrum de Klyster in Damwâld
NME-centrum De Klyster
Tijdens de World Food Week werd er in de kantine van ROC Friese Poort in Sneek een Dutch Cuisine pop-up restaurant geopend. Dit restaurant was gedurende de hele week tussen
Tijdens de World Food Week werd er in de kantine van ROC Friese Poort in Sneek een Dutch Cuisine pop-up restaurant geopend. Dit restaurant was gedurende de hele week tussen 12 en 1 geopend. Er werden 3 gerechtjes geserveerd op basis van de 5 principes van Dutch Cusine.
16 oktober, 12:00 - 16 oktober, 13:00
ROC Friese Poort, Sneek
Harste 4-6, 8602JX Sneek
17 oktober 2019 12:0018 oktober 2019 12:00
ROC Friese Poort
16okt(okt 16)16:3020(okt 20)22:305-gangen Impactmenu It Posthûs MakkumIt Posthûs Makkum
Een 5-gangen impact menu voor € 36,- Met (natuurlijk) producten zoveel mogelijk uit eigen regio/provincie Menu: Amuse van het huis Espuma van bloemkool met een crumble van tomaat 1e gang pompoen & gans Poldergans met ingelegde pompoen
Een 5-gangen impact menu voor € 36,-
Met (natuurlijk) producten zoveel mogelijk uit eigen regio/provincie
Menu:
Amuse van het huis
Espuma van bloemkool met een crumble van tomaat
1e gang
pompoen & gans
Poldergans met ingelegde pompoen en een crème van wilde
bospaddestoelen
2e gang
aardappel & waddenmossel
regionale aardappel (Frieslander), crème van zilte groente, zoetzure bleekselderij en gefrituurde prei
3e gang
kapucijners & snoekbaars
Op de huid gebakken snoekbaars, krokant van tapioca en kapucijners,
crème van kapucijners, wortelschuim en kaantjes van schorseneer
4e gang
spitskool en hert
Puree van knolselderij, krokant van spitskool, pulled hert, polenta en
jus van gefermenteerde spitskool
5e gang
appel en Walnoot
boeren-yoghurt, appel, geroosterde walnoot en gelei van Fryske frucht
Website www.itposthus.nl
16 oktober, 16:30 - 20 oktober, 22:30
It Posthûs Makkum
Plein 15, 8754ER Makkum
16okt18:0021:00Kindermenu 2.0Grand Café Post-Plaza, Leeuwarden
In restaurants bestaat een kindermenu vaak uit patat, kipnuggets of een pannenkoek. Lekker, maar het kan veel gezonder! In de Provincie Drenthe ontstond daarom in 2018 het idee om samen
In restaurants bestaat een kindermenu vaak uit patat, kipnuggets of een pannenkoek. Lekker, maar het kan veel gezonder! In de Provincie Drenthe ontstond daarom in 2018 het idee om samen met kinderen en restaurants het Kindermenu 2.0 op de kaart te zetten. Een super goed initiatief dat wij vanuit Jong Leren Eten Friesland ook in Friesland een vervolg wilden geven.
Tijdens de World Food Week werd dit project in Fryslân afgetrapt in Grand Café Post-Plaza. Ze werden het eerste restaurant met een Kindermenu 2.0 op haar kaart. Dit werd samen gedaan in samenwerking met de kinderen! Want die weten tenslotte het beste wat ze lekker vinden.
Leerlingen van OBS Eestroom uit Leeuwarden leerden op een leuke manier over gezond, duurzaam en lekker eten. Samen met o.a. de kok van Post Plaza bedachten, maakten en proeften ze een nieuw, gezond, regionaal en lekker kindermenu.
Op Wereldvoedseldag (16 oktober 2019) vertelden de kinderen aan hun ouders, andere genodigden en gasten van het hotel wat ze hadden gemaakt en waarom. Daarna genoten ze samen van het kindermenu 2.0. Ook gasten van het Grand Cafe kregen op die avond dit menu geserveerd wat vanaf 16 oktober ook als kindermenu op hun kaart blijft staan. De avond stimuleerde ook andere restaurants om aan te sluiten. Ons doel is dat uiteindelijk eind 2021, in alle Friese gemeenten, een restaurant een Kindermenu 2.0 op de kaart heeft staan! Zodat je overal gezond, regionaal en lekker uit eten kunt met je kinderen!
16 oktober, 18:00 - 16 oktober, 21:00
Grand Café Post-Plaza
Tweebaksmarkt 25-27
Leeuwarden
16okt18:3021:30Workshop 'De Basis van Brood'Witmarsum
Tijdens de workshop 'De Basis van Brood' nam Mevrouw de Molenaar je mee in het proces van graankorrel tot brood. Ze gaf uitleg over de grondstoffen en de materialen die nodig
Tijdens de workshop ‘De Basis van Brood’ nam Mevrouw de Molenaar je mee in het proces van graankorrel tot brood.
Ze gaf uitleg over de grondstoffen en de materialen die nodig zijn bij het maken van brood. Vervolgens werd het deeg gemaakt van meel dat gemalen is in de naast gelegen korenmolen ‘De Onderneming’. Mevrouw de Molenaar is hier samen met haar collega’s wekelijks aanwezig om graan te malen. Het deeg werd gemengd en gekneed met de hand zodat je het de volgende keer ook thuis kunt doen. Tijdens de workshop is er voldoende ruimte voor vragen.
16 oktober, 18:30 - 16 oktober, 21:30
Mouneplein 7 8748 DT Witmarsum
Informatiebijeenkomst voor Agrariërs over Agroforestry/Boslandbouw Een presentatie en gesprek met Evert Prins Msc., onderzoeker Agrobiodiversiteit van het Louis Bolk Instituut. De agrarische sector in Noord-Nederland zal in de komende jaren de weg
Informatiebijeenkomst voor Agrariërs over Agroforestry/Boslandbouw
Een presentatie en gesprek met Evert Prins Msc., onderzoeker Agrobiodiversiteit van het Louis Bolk Instituut.
De agrarische sector in Noord-Nederland zal in de komende jaren de weg naar natuurinclusieve landbouw in slaan. Bekende vormen van duurzame landbouw en veeteelt zijn agrarisch natuurbeheer en biologisch boeren. Minder bekend is agroforestry of te wel boslandbouw. Toch is het zeker de moeite waard om te overwegen boslandbouw te integreren in het eigen boerenbedrijf. Dit kan bijvoorbeeld door fruit- of notenbomen te combineren met het houden van dieren.
Tijdens de bijeenkomst maakte Evert Prins je wegwijs in Agroforestry aan de hand van nationale en internationale voorbeelden. Kansen en obstakels om boslandbouw in de bedrijfsvoering te integreren werden besproken. En natuurlijk was er alle ruimte voor vragen en gesprek.
16 oktober, 19:30 - 16 oktober, 22:00
Boerderij Gerrit Jukema
Haerdawei 44, 8854AC Oosterbierum
Friese Milieu Federatie
Kinderen en (groot)ouders bewust maken van pure en natuurlijke voeding voor een goede gezondheid, dat is het doel van de Stichting Kind & Voeding. Door een vrolijke én educatieve speurtocht
Kinderen en (groot)ouders bewust maken van pure en natuurlijke voeding voor een goede gezondheid, dat is het doel van de Stichting Kind & Voeding. Door een vrolijke én educatieve speurtocht door een supermarkt ontdekken kinderen wat er op de etiketten staat en wat gezondere en verantwoorde keuzes zijn. In het kader van de World Food Week was de Stichting Kind en Voeding op zoek naar twee scholen die in deze actieweek op “Super Speurneuzen Safari” wilden!
Na ontvangst in de supermarkt door een voorlichter van de Stichting Kind & Voeding gingen de kinderen in kleine groepjes op speurtocht. Door middel van vragen en opdrachten leren de kinderen om de etiketten te lezen waardoor ze bewust worden van suikers, E-nummers, verzadigde vetten en de effecten ervan op hun gezondheid. Na afloop kregen ze een heus certificaat voor hun super speurneus!
Schoolklassen van groep 5 t/m 8 konden zich melden voor een Supermarkt Speurneuzen Safari voor een supermarkt in hun regio op 16 of 17 oktober a.s. of voor een datum op een ander moment in het schooljaar. De kosten voor de Safari bedragen 150 euro per schoolklas, (excl. reiskosten).
De Supermarkt Speurneuzen Safari is een van de workshops die Stichting Kind en Voeding biedt. Kijk op www.kind-en-voeding.nl voor het complete aanbod. Neemt u voor reserveringen en/of vragen contact op met onze regiocoördinator voor Fryslân, Erica Krikke.
17 oktober, 00:00 - 17 oktober, 23:59
Diverse supermarkten in Fryslân
Stichting Kind en Voedinginfo@kind-en-voeding.nlvoorzitter: Anita van der Noord
Tijdens de World Food Week werd er in de kantine van ROC Friese Poort in Sneek een Dutch Cuisine pop-up restaurant geopend. Dit restaurant was gedurende de hele week tussen
Tijdens de World Food Week werd er in de kantine van ROC Friese Poort in Sneek een Dutch Cuisine pop-up restaurant geopend. Dit restaurant was gedurende de hele week tussen 12 en 1 geopend. Er werden 3 gerechtjes geserveerd op basis van de 5 principes van Dutch Cusine.
17 oktober, 12:00 - 17 oktober, 13:00
ROC Friese Poort, Sneek
Harste 4-6, 8602JX Sneek
18 oktober 2019 12:00
ROC Friese Poort
17okt18:0022:00Bûter, Brea en Dutch Cuisine DinerFriesland College, Leeuwarden
Op 17 oktober kon jij het beste van Fryslân op je bord scheppen. Het atrium van het Friesland College was op deze avond letterlijk het toneel van 'Frysk Food'. Je kon
Op 17 oktober kon jij het beste van Fryslân op je bord scheppen.
Het atrium van het Friesland College was op deze avond letterlijk het toneel van ‘Frysk Food’. Je kon kennis maken met bijzondere groenten en vruchten, meedoen aan de inspirerende en gezellige foodquiz, Friese wijnen en bieren proeven en je laten inspireren om zelf aan de slag te gaan met wat de Friese bodem te bieden heeft. Het menu werd samengesteld en gemaakt door studenten van de Middelbare Hotelschool.
17 oktober, 18:00 - 17 oktober, 22:00
Friesland College, Julianalaan 97, 8931 AH Leeuwarden
Het voedselvraagstuk houdt ons allemaal bezig en heeft snel oplossingen nodig. Daarom organiseerde de Rabobank in april 2019 de Food Forward Track Friesland, waarin ze op zoek zijn gegaan naar
Het voedselvraagstuk houdt ons allemaal bezig en heeft snel oplossingen nodig. Daarom organiseerde de Rabobank in april 2019 de Food Forward Track Friesland, waarin ze op zoek zijn gegaan naar duurzame oplossingen, nieuwe verdienmodellen en innovaties, te beginnen in het mooie Fryslân.
Twee trackteams gingen aan de slag met de uitdagingen voor de regio. Tijdens de finale van de Food Forward Track presenteerde deze teams welke innovatieve ideëen zij daarover hebben ontwikkeld in de laatste maanden aan de hand van een pitch. Het beste idee/concept werd bepaald door een onafhankelijke jury. Het winnende team ging naar huis met een cheque met een mooi bedrag aan coachingsuren om het concept verder te helpen.
17 oktober, 19:00 - 17 oktober, 22:00
Biosintrum
Ecomunitypark 5, Oosterwolde
Friese Rabobanken
17okt20:0021:30Lezing door Erica Krikke: Gelukkig in je voeding!Scoutinggebouw De Borgergroep, Joure
In deze lezing legde Erica Krikke uit hoe je in drie stappen 'Gelukkig in de Voeding' wordt. Want alle resultaten die je wilt bereiken in je leven staan of vallen
In deze lezing legde Erica Krikke uit hoe je in drie stappen ‘Gelukkig in de Voeding’ wordt. Want alle resultaten die je wilt bereiken in je leven staan of vallen bij de mate waarin jij in staat bent om jouw brein te managen. Erica legde uit hoe je brein werkt, hoe je kiest voor een lifestyle die bij jou past en van welk eten je blij wordt!
Erica Krikke is NLP Master Coach en Orthomoleculair Voedingscoach en Parent Educator. Met haar bedrijf Zebra Inspiratie wil ze graag mensen inspireren om bewust, gezond en gelukkig te leven.
17 oktober, 20:00 - 17 oktober, 21:30
Scoutinggebouw De Borgergroep
Twaresom, Koarte Ekers 2a, Joure
18okt10:3012:30SmaaklesROC Friese Poort, diverse basisscholen in de gemeente Súdwest-Fryslân
Op vrijdag 18 oktober gaven studenten van ROC Friese Poort en het Nordwin College smaakles aan groep 5 van het basisonderwijs. De studenten onderwijs assistent, de kok en de gastheer
Op vrijdag 18 oktober gaven studenten van ROC Friese Poort en het Nordwin College smaakles aan groep 5 van het basisonderwijs. De studenten onderwijs assistent, de kok en de gastheer hadden gezamenlijk een mooi programma gemaakt. In twee uur tijd werden alle zintuigen geprikkeld en sloten de kinderen gezamenlijk af met een heerlijke voedzame en natuurlijk gezonde lunch.
18 oktober, 10:30 - 18 oktober, 12:30
Diverse basisscholen in de gemeente Súdwest-Fryslân
Tijdens de World Food Week werd er in de kantine van ROC Friese Poort in Sneek een Dutch Cuisine pop-up restaurant geopend. Dit restaurant was gedurende de hele week tussen
Tijdens de World Food Week werd er in de kantine van ROC Friese Poort in Sneek een Dutch Cuisine pop-up restaurant geopend. Dit restaurant was gedurende de hele week tussen 12 en 1 geopend. Er werden 3 gerechtjes geserveerd op basis van de 5 principes van Dutch Cusine.
18 oktober, 12:00 - 18 oktober, 13:00
ROC Friese Poort, Sneek
Harste 4-6, 8602JX Sneek
ROC Friese Poort
De vrijwilligers van Duurzaam Heeg en van het Heempark namen met Op Heech Fjoer de nieuwe vuurplaats in Heeg in gebruik. Er werd een feestelijke maaltijd gekookt op open vuur
De vrijwilligers van Duurzaam Heeg en van het Heempark namen met Op Heech Fjoer de nieuwe vuurplaats in Heeg in gebruik. Er werd een feestelijke maaltijd gekookt op open vuur met groenten uit lokale tuinen, vis uit Hegemer water en biertjes uit de buurt. Op Heech Fjoer was een evenement om alle vrijwilligers die Heeg groener en duurzamer te bedanken voor hun inzet. Alle deelnemers aan de projecten van Duurzaam Heeg waren uitgenodigd en mochten een buurman, vriendin of andere belangstellende meenemen die geïnteresseerd was om mee te doen.
18 oktober, 16:30 - 18 oktober, 19:30
Duurzaam Heeghttp://www.duurzaamheeg.nl/
Ons doel is heel erg simpel. Het promoten van de boeren en hun ambacht. We horen het bijna overal de kloof die tussen boer en consument gegroeid is. Daar gaan
Ons doel is heel erg simpel. Het promoten van de boeren en hun ambacht. We horen het bijna overal de kloof die tussen boer en consument gegroeid is. Daar gaan wij gewoon verandering in brengen, met het gene dat ons allemaal verbind. Lekker eten!
Met het aller eerste Streekboer Restaurant maak je weer kennis met het ambacht de geur, kleur, smaak, passie, liefde en alles wat de boeren doen voor eten. Of ze nou kippen, koeien of varkens houden. Of ze nou tuinder of akkerbouwer zijn, biologisch of traditioneel we maken geen onderscheid omdat we allemaal passie en aandacht hebben voor eten.
Op 18 oktober in de week van de World Food Week was de start van 4 weekenden Streekboer Restaurant. Iedere week werden andere boeren in de zon gezet. Samen met chef-koks werden per weekeind twee fantastische Hollandse hoofdgerechten van de producten die de boeren aangeleverd. We lieten de gastvrijheid van boerderij beleven zoals dat bij de meeste boeren families gaat. Een aanschuif mentaliteit, waar de boer en/of boerin helpt om het eten te serveren.
18 oktober, 17:00 - 18 oktober, 22:00
Schoterweg 26
8462TD
Rotstergaast
19 oktober 2019 17:0020 oktober 2019 17:00
Vind jij het ook wel eens lastig om lekker te koken met groente? Dat is nergens voor nodig! Daarom organiseerde de World Food Week in samenwerking met Foodtruck Mama Mascha
Vind jij het ook wel eens lastig om lekker te koken met groente? Dat is nergens voor nodig! Daarom organiseerde de World Food Week in samenwerking met Foodtruck Mama Mascha drie kookworkshops. Zo kon jij je laten inspireren en samen met Mama Mascha de lekkerste gezonde gerechten proeven en koken.
Programma:
We begonnen om 17.30u in de gloednieuwe kookstudio van Mama Mascha in Leeuwarden.
Om 18.00u gingen we een aantal gerechten maken waaronder een soep, een salade en een toetje. Natuurlijk gingen we gezellig aan tafel om alles te proeven en op te eten.
De recepten kreeg je mee zodat jij de recepten weer door kon geven aan familie, vrienden, kennissen, wijkbewoners etc.
Andere workshops van Mama Mascha:
8 oktober: Doarpstún Snakkerburen 9 oktober: Ús Hof, Sibrandabuorren18 oktober, 17:30 - 18 oktober, 20:00
Kookstudio Mama Mascha
Freark Damwei 4, Leeuwarden
18okt17:3019:00Inloopmaaltijd door Hoeve Hoogland in AchtkarspelenGeneratiehuis Gerkesklooster
Hoeve Hoogland verzorgde een inloopmaaltijd met puur lokale en/of biologische ingrediënten, grotendeels zelf geproduceerd. Je kon je laten verrassen door een (h)eerlijke drie-gangen maaltijd. Kosten: 10 euro per persoon 25 euro voor een
Hoeve Hoogland verzorgde een inloopmaaltijd met puur lokale en/of biologische ingrediënten, grotendeels zelf geproduceerd. Je kon je laten verrassen door een (h)eerlijke drie-gangen maaltijd.
Kosten:
10 euro per persoon
25 euro voor een gezin
18 oktober, 17:30 - 18 oktober, 19:00
Generatiehuis Gerkesklooster
Hoogstraten 16
Op 11, 12, 13, 18, 19 en 20 oktober kon men de de smaak van Friesland ontdekken met het Proef Fryslân menu bij Restaurant Omke Jan! Een menu volledig gebaseerd
Op 11, 12, 13, 18, 19 en 20 oktober kon men de de smaak van Friesland ontdekken met het Proef Fryslân menu bij Restaurant Omke Jan! Een menu volledig gebaseerd op producten en ingrediënten uit Friesland. Friesland heeft als provincie een unieke diversiteit en aanbod van voedsel zoals groente, zoet-en zoutwatervis, vlees, fruit en bonen. Wij werken nauw samen met de boeren , tuinders en vissers uit de nabije omgeving en koken graag met de smaakvolle producten die de boeren leveren.
18 oktober, 18:00 - 18 oktober, 22:30
Restaurant Omke Jan
Iewal 44, 8551 PT, Woudsend
19 oktober 2019 18:0020 oktober 2019 18:00
Restaurant Omke Jan
Opzoek naar de (wetenschappelijke) link tussen bodembiodiversiteit en gezond voedsel. Een ronde tafelgesprek met deskundigen met betrekking tot zowel "de bodem" als "gezond en veilig voedsel". Voedselproducenten, bodembeheerders, consumenten, onderzoekers
Opzoek naar de (wetenschappelijke) link tussen bodembiodiversiteit en gezond voedsel. Een ronde tafelgesprek met deskundigen met betrekking tot zowel “de bodem” als “gezond en veilig voedsel”. Voedselproducenten, bodembeheerders, consumenten, onderzoekers en wetenschappers gingen met elkaar in gesprek over de relaties tussen de bodem en ons voedsel; wat weten we al en wat moeten we nog nader onderzoeken. Tevens was dit een eerste stap naar Fries Deltaplan Biodiversiteit en een nationale burgerpetitie met biodiversiteit als uitgangspunt.
18 oktober, 19:30 - 18 oktober, 22:00
Kening fan 'e Greide
Op 19 oktober kon jij een kijkje komen nemen op de tuin en je laten inspireren. Zo kon je alles leren over permacultuur als ontwerp voor de tuin, CSA (community
Op 19 oktober kon jij een kijkje komen nemen op de tuin en je laten inspireren. Zo kon je alles leren over permacultuur als ontwerp voor de tuin, CSA (community supported agriculture) als lidmaatschapsvorm voor zelfoogsten of groentepakketten, en aanvullend een voedselcoöperatie voor de andere producten uit de directe omgeving. Dat kan ook in jouw eigen dorp of wijk!
19 oktober, 14:00 - 19 oktober, 17:00
Zelfoogsttuin Ús Hôf in Sibrandabuorren
Aesgewei 21
Ons doel is heel erg simpel. Het promoten van de boeren en hun ambacht. We horen het bijna overal de kloof die tussen boer en consument gegroeid is. Daar gaan
Ons doel is heel erg simpel. Het promoten van de boeren en hun ambacht. We horen het bijna overal de kloof die tussen boer en consument gegroeid is. Daar gaan wij gewoon verandering in brengen, met het gene dat ons allemaal verbind. Lekker eten!
Met het aller eerste Streekboer Restaurant maak je weer kennis met het ambacht de geur, kleur, smaak, passie, liefde en alles wat de boeren doen voor eten. Of ze nou kippen, koeien of varkens houden. Of ze nou tuinder of akkerbouwer zijn, biologisch of traditioneel we maken geen onderscheid omdat we allemaal passie en aandacht hebben voor eten.
Op 18 oktober in de week van de World Food Week was de start van 4 weekenden Streekboer Restaurant. Iedere week werden andere boeren in de zon gezet. Samen met chef-koks werden per weekeind twee fantastische Hollandse hoofdgerechten van de producten die de boeren aangeleverd. We lieten de gastvrijheid van boerderij beleven zoals dat bij de meeste boeren families gaat. Een aanschuif mentaliteit, waar de boer en/of boerin helpt om het eten te serveren.
19 oktober, 17:00 - 19 oktober, 22:00
Schoterweg 26
8462TD
Rotstergaast
20 oktober 2019 17:00
Op 11, 12, 13, 18, 19 en 20 oktober kon men de de smaak van Friesland ontdekken met het Proef Fryslân menu bij Restaurant Omke Jan! Een menu volledig gebaseerd
Op 11, 12, 13, 18, 19 en 20 oktober kon men de de smaak van Friesland ontdekken met het Proef Fryslân menu bij Restaurant Omke Jan! Een menu volledig gebaseerd op producten en ingrediënten uit Friesland. Friesland heeft als provincie een unieke diversiteit en aanbod van voedsel zoals groente, zoet-en zoutwatervis, vlees, fruit en bonen. Wij werken nauw samen met de boeren , tuinders en vissers uit de nabije omgeving en koken graag met de smaakvolle producten die de boeren leveren.
19 oktober, 18:00 - 19 oktober, 22:30
Restaurant Omke Jan
Iewal 44, 8551 PT, Woudsend
20 oktober 2019 18:00
Restaurant Omke Jan
Kinderen en (groot)ouders bewust maken van pure en natuurlijke voeding voor een goede gezondheid, dat is het doel van de Stichting Kind & Voeding. Door een vrolijke én educatieve speurtocht
Kinderen en (groot)ouders bewust maken van pure en natuurlijke voeding voor een goede gezondheid, dat is het doel van de Stichting Kind & Voeding. Door een vrolijke én educatieve speurtocht door een supermarkt ontdekken kinderen wat er op de etiketten staat en wat gezondere en verantwoorde keuzes zijn. In het kader van de World Food Week was de Stichting Kind en Voeding op zoek naar twee scholen die in deze actieweek op “Super Speurneuzen Safari” wilden!
Na ontvangst in de supermarkt door een voorlichter van de Stichting Kind & Voeding gingen de kinderen in kleine groepjes op speurtocht. Door middel van vragen en opdrachten leren de kinderen om de etiketten te lezen waardoor ze bewust worden van suikers, E-nummers, verzadigde vetten en de effecten ervan op hun gezondheid. Na afloop kregen ze een heus certificaat voor hun super speurneus!
Schoolklassen van groep 5 t/m 8 konden zich melden voor een Supermarkt Speurneuzen Safari voor een supermarkt in hun regio op 16 of 17 oktober a.s. of voor een datum op een ander moment in het schooljaar. De kosten voor de Safari bedragen 150 euro per schoolklas, (excl. reiskosten).
De Supermarkt Speurneuzen Safari is een van de workshops die Stichting Kind en Voeding biedt. Kijk op www.kind-en-voeding.nl voor het complete aanbod. Neemt u voor reserveringen en/of vragen contact op met onze regiocoördinator voor Fryslân, Erica Krikke.
20 oktober, 00:00 - 20 oktober, 23:59
Diverse supermarkten in Fryslân
Stichting Kind en Voedinginfo@kind-en-voeding.nlvoorzitter: Anita van der Noord
20okt11:0017:00Festival BStadsschouwburg De Lawei, Drachten
Voor iedereen die meer wilde weten over voeding en gezondheid en de rol van de bodem daarin. En voor iedereen die zich sterker, gezonder en energieker wilde voelen was er
Voor iedereen die meer wilde weten over voeding en gezondheid en de rol van de bodem daarin. En voor iedereen die zich sterker, gezonder en energieker wilde voelen was er Festival B. Bezoekers lieten zich inspireren en ontdekten hoe boeren, bijen, biodiversiteit de basis zijn van je gezondheid en zorgen voor smaakvol eten, een beter klimaat en een duurzaam voedselsysteem.
Met presentaties van Jan Terlouw, Rens Kroes, Rineke Dijkinga, Juglen Zwaan en vele anderen, workshops, leefstijlcheck, een uitgebreide markt, foodtrucks, (h)eerlijke lunch en een leefstijl adviesplein waar je terecht kon met al je vragen over voeding en gezondheid. De toegang tot het festival was gratis.
Meer informatie en aanmelden zie: www.festivalb.nl
Bekijk hier een impressie van Festival B 2018
from Voedsel Anders on Vimeo.
20 oktober, 11:00 - 20 oktober, 17:00
Stadsschouwburg De Lawei
Laweiplein 1
9203 Kl, Drachten
Ons doel is heel erg simpel. Het promoten van de boeren en hun ambacht. We horen het bijna overal de kloof die tussen boer en consument gegroeid is. Daar gaan
Ons doel is heel erg simpel. Het promoten van de boeren en hun ambacht. We horen het bijna overal de kloof die tussen boer en consument gegroeid is. Daar gaan wij gewoon verandering in brengen, met het gene dat ons allemaal verbind. Lekker eten!
Met het aller eerste Streekboer Restaurant maak je weer kennis met het ambacht de geur, kleur, smaak, passie, liefde en alles wat de boeren doen voor eten. Of ze nou kippen, koeien of varkens houden. Of ze nou tuinder of akkerbouwer zijn, biologisch of traditioneel we maken geen onderscheid omdat we allemaal passie en aandacht hebben voor eten.
Op 18 oktober in de week van de World Food Week was de start van 4 weekenden Streekboer Restaurant. Iedere week werden andere boeren in de zon gezet. Samen met chef-koks werden per weekeind twee fantastische Hollandse hoofdgerechten van de producten die de boeren aangeleverd. We lieten de gastvrijheid van boerderij beleven zoals dat bij de meeste boeren families gaat. Een aanschuif mentaliteit, waar de boer en/of boerin helpt om het eten te serveren.
20 oktober, 17:00 - 20 oktober, 22:00
Schoterweg 26
8462TD
Rotstergaast
Op 11, 12, 13, 18, 19 en 20 oktober kon men de de smaak van Friesland ontdekken met het Proef Fryslân menu bij Restaurant Omke Jan! Een menu volledig gebaseerd
Op 11, 12, 13, 18, 19 en 20 oktober kon men de de smaak van Friesland ontdekken met het Proef Fryslân menu bij Restaurant Omke Jan! Een menu volledig gebaseerd op producten en ingrediënten uit Friesland. Friesland heeft als provincie een unieke diversiteit en aanbod van voedsel zoals groente, zoet-en zoutwatervis, vlees, fruit en bonen. Wij werken nauw samen met de boeren , tuinders en vissers uit de nabije omgeving en koken graag met de smaakvolle producten die de boeren leveren.
20 oktober, 18:00 - 20 oktober, 22:30
Restaurant Omke Jan
Iewal 44, 8551 PT, Woudsend
Restaurant Omke Jan